Een goed CV is super belangrijk als je een baan wilt vinden. Het is eigenlijk je eerste indruk op werkgevers en het laat zien wat je allemaal kunt. Of je nu net bent afgestudeerd of al wat ervaring hebt, het maken van een effectief CV vereist aandacht voor detail. In dit blogartikel gaan we je handige tips geven om je te helpen bij het schrijven van een perfect CV.

Waarom heb je een CV nodig?

Het schrijven van een indrukwekkend CV is belangrijk, want het is jouw kans om aan werkgevers te laten zien wat je kunt en waarom je geweldig bent voor de baan. Als je het goed doet, vergroot je je kansen om een sollicitatiegesprek te krijgen en misschien wel je droombaan te bemachtigen. Voordat we dieper ingaan op het schrijven van je CV, is het belangrijk om te begrijpen waarom je er een nodig hebt. Een CV, wat staat voor curriculum vitae, is eigenlijk een document waarin je vertelt over je werkervaring, prestaties en kwalificaties.

Hoe zet je je CV in elkaar?

Om een goed leesbaar CV te maken, moet je het goed structureren. Dit zijn de stappen:

  • Begin met je naam, telefoonnummer, e-mailadres en eventuele social media-accounts. Zorg ervoor dat werkgevers je makkelijk kunnen bereiken.
  • Schrijf een kort stukje over jezelf waarin je vertelt wat je goed kunt en wat je wilt bereiken. Dit is je kans om de aandacht van werkgevers te trekken.
  • Vertel over je vorige banen of stageplekken, beginnend met de meest recente. Laat zien wat je daar hebt gedaan en wat je hebt bereikt.
  • Vertel waar je naar school bent geweest en welke cijfers je hebt gehaald. Als je net van school komt, kun je ook vertellen over interessante vakken of projecten.
  • Laat zien welke skills je hebt, zoals computervaardigheden of sterke communicatie.
  • Als je certificaten hebt of speciale trainingen hebt gevolgd die met de baan te maken hebben, vertel er dan over.
  • Vrijwilligerswerk kan ook belangrijk zijn. Vertel kort wat je hebt gedaan en wat het heeft opgeleverd.
  • Als je mensen kent die iets goeds over jou kunnen zeggen, kun je die als referenties toevoegen. Maar vraag wel eerst om toestemming.
  • Zorg ervoor dat je CV er netjes uitziet en leesbaar is. Gebruik duidelijke kopjes en controleer op fouten in spelling en grammatica. Misschien kan een vriend of collega je helpen om het na te kijken.

Hoe schrijf je een opvallende samenvatting en laat je werkervaring zien?

Het eerste deel van je CV is super belangrijk, want het is wat werkgevers als eerste lezen. Zorg ervoor dat het opvalt door kort te vertellen wie je bent en waarom je geschikt bent voor de baan. Als je hebt gewerkt, vertel dan over wat je hebt gedaan en wat je hebt bereikt. Gebruik actiewoorden om te laten zien dat je waardevolle dingen hebt gedaan.

Toon je opleiding, skills, certificaten, en vrijwilligerswerk

Vertel waar je naar school bent geweest. Als je net van school komt, kun je ook vertellen over interessante vakken of projecten. Laat zien welke skills je hebt, zoals computerdingen of goede communicatie. Als je certificaten hebt behaald of trainingen hebt gevolgd die met de baan te maken hebben, vertel er dan over. Dit laat zien dat je bereid bent om te leren. Vrijwilligerswerk kan ook belangrijk zijn. Vertel kort wat je hebt gedaan en wat het heeft opgeleverd. Het laat zien dat je betrokken bent bij de gemeenschap.

Kies de juiste referenties, opmaak, en conclusie

Als je mensen kent die iets goeds over jou kunnen zeggen, kun je die als referenties toevoegen. Maar vraag wel eerst om toestemming. Zorg ervoor dat je CV er goed uitziet en makkelijk te lezen is. Gebruik duidelijke kopjes en vermijd fouten in spelling en grammatica. Vraag eventueel een vriend of collega om je CV te controleren. Door deze tips te volgen, kun je een CV maken dat je kwalificaties benadrukt en je kansen op een sollicitatiegesprek vergroot. Vergeet niet om je CV aan te passen aan de eisen van de baan waarop je solliciteert en om het goed na te kijken voordat je het verstuurt. Veel succes!

Hulp nodig?

Ondanks alle tips kan het nog steeds lastig zijn een goed cv te maken. Gelukkig zijn er veel gratis tools en bronnen beschikbaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Meer inspiratie nodig? Kijk eens naar de template op canva.com. Die zijn vaak gratis te gebruiken en zien er prachtig uit! Vind je het fijn dat iemand met je meekijkt? Onze recruiters staan voor je klaar om je te helpen. Stuur ons gewoon een berichtje via Whatsapp.

Meer weten?

Veel nieuwe informatie. We kunnen ons voorstellen dat je een aantal vragen hebt. Geen probleem. Bel met Bente, dan nemen we samen je vragen door!

recruiter-bente-tamminga

Blijf up to date.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!